Ενδοδοντία

Τι είναι Ενδοδοντία;

Είναι ο κλάδος της Οδοντιατρικής, που ασχολείται με τη διάγνωση και τη θεραπεία των νοσημάτων του πολφού, δηλαδή του νεύρου του δοντιού. Ο στόχος της Ενδοδοντικής Θεραπείας είναι να σώσει,να διατηρήσει ή να παρατείνει την παραμονή στον φραγμό για ένα δόντι που διαφορετικά θα έπρεπε να εξαχθεί.

Ποιά είναι η διαδικασία της Ενδοδοντικής Θεραπείας;

Οι σύγχρονοι εξειδικευμένοι Ενδοδοντιστές με την χρήση μικροσκοπίου συνήθως σε ένα ή παραπάνω (εαν το δόντι φλεγμαίνει ή έχει κάποια παθολογία) ραντεβού καθαρίζουν το εσωτερικό του δοντιού, όπου προύπηρχε ή και υπάρχει ακόμα το νεύρο ή νεύρα του δοντιού.
Αφαιρούνται και καθαρίζεται η περιοχή των νεύρων για να μπορέσει το δόντι να παραμείνει στο φραγμό. Διαφορετικά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ασθενής να αντιλαμβανόταν πόνο, πρήξιμο ή κάποιο ‘σπυράκι’ στα ούλα, το συρίγγιο. Στη συνέχεια διευρύνεται και διαμορφώνεται κατάλληλα το σύστημα των ριζικών σωλήνων και εμφράζονται ερμητικά με το ενδεδειγμένο υλικό (γουταπέρκα) για να μην υπάρχει χώρος δημιουργίας μικροβίων και το δόντι να παραμένει λειτουργικό στο φραγμό.

Υπάρχουν ανεπιθύμητα συμβάματα – κίνδυνοι;

Εκτεταμένες έρευνες σε όλο τον κόσμο δείχνουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας που φτάνουν τα 90-97%. Παρόλο αυτά, η διαδικασία δεν εμποδίζει τη μελλοντική φθορά των δοντιών, το κάταγμα των δοντιών ή την περιοδοντική νόσο, και σε ορισμένες περιπτώσεις ένα ενδοδοντικα θεραπευμένο δόντι μπορεί να απαιτήσει επαναληψη της θεραπείας, χειρουργική ενδοδοντική παρέμβαση ή εξαγωγή.

Στην κλινική μας we♥smiles αξιολογούμε το κάθε δόντι ξεχωρίστα για την ανάγκη θεραπείας αρχικά και μετέπειτα και για την ανάγκη για τελική αποκατάσταση αυτού και παραμονή στο φραγμό.